bij het boek de Bh‚gavata Pur‚na

"Het Verhaal van de Fortuinlijke"

door KRISHNA -DVAIP¬YANA VY¬SA

Downloads:
Bekijk de volledige tekstbestanden boek voor boek.

Muziekbestanden
Luister naar MIDI en Audio-bestanden van de devotionele muziek

Afbeeldingen
Bekijk al de afbeeldingen van het boek

Links
Vind de oorspronkelijke tekst en vertaling hoofdstuk voor hoofdstuk en andere links
Afbeeldingen Canto 12 - pagina 1 - 2

Hoofdstuk 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13

 

Hoofdstuk 8: M‚rkandeya Weerstaat Alle Verleiding
en Bidt tot Nara-N‚r‚yana Rishi

(23) De dienaren van Indra zagen hem er zitten mediteren nadat hij zijn vuuroffers had gebracht,
met gesloten ogen zo onoverwinnelijk als het vuur zelf.Hoofdstuk 9: M‚rkandeya Wordt de Heer Zijn
Begoochelend Vermogen Getoond

(21) Op een tak ervan in noordoostelijke richting zag hij in de vouw van een blad een baby jongetje liggen
dat
met Zijn uitstraling de duisternis opslokte [zie ook 3.33: 4].


Hoofdstuk 10: S'iva, Heer en Helper
Verheerlijkt M‚rkandeya Rishi

(6) De machtige Heer zei: 'Ik ben er zeker van dat de brahmaanse ziener op geen enkel terrein welke zegening dan ook verlangt, zelfs niet de bevrijding, hij heeft immers de bovenzinnelijke toegewijde dienst bereikt aan de Allerhoogste Heer, de Onuitputtelijke Oorspronkelijke Persoon. (7) Laten we niettemin gaan praten met deze zuivere toegewijde, Bhav‚nÓ. Omgang te krijgen met de heilige zielen is immers het hoogste dat de mens kan bereiken.' "
Hoofdstuk 11: Vishnu Zijn Attributen en de
Maand-orde van Hem als de Zonnegod

(11-12) Zijn materiŽle energie, bestaande uit verschillende combinaties van de natuurlijke geaardheden, wordt vertegenwoordigd door Zijn bloemenslinger. Het gele gewaad dat Hij draagt staat voor de Vedische versmaten en Zijn heilige draad staat voor het drie letters tellende AUM. Het proces van s‚nkhya en yoga draagt de Godheid in de vorm van Zijn makara ['zeemonster'] oorhangers, en Zijn kroon, die al de werelden bevrijdt van angst, vertegenwoordigt de superieure [bovenzinnelijke] positie.


(45) Al dezen [deze persoonlijkheden] vormen de heerlijkheden van Vishnu, de Allerhoogste Persoonlijkheid van God in de gedaante van de zonnegod; zij nemen van een ieder die dag na dag, 's morgens en 's avonds aan hen denkt, de terugslagen van de zonde weg.


Hoofdstuk 12: De Onderwerpen van het
S'rÓmad-Bh‚gavatam Samengevat

(19-20) De regeerperioden van de Manu's worden tot in detail beschreven [8.1], de verlossing van de koning van de olifanten [Gajendra, 8.2-4] en de avat‚ra's van Heer Vishnu voor iedere periode van Manu [8.5 en 13], zoals Hayas'Órsh‚ [8.24: 8 en 57; 5.18: 1], Nrisimha [7.9-10], V‚mana [8.18-22], M‚tsya [8.24] en de nederdaling van KŻrma om het karnen van de nectar uit de melkoceaan door de bewoners van de hemel [te ondersteunen, 8.7-8].


(27)  [Het is] de dynastie waarin de Opperheer die we kennen als Krishna, de Meester van het Universum, nederdaalde in het huis van Vasudeva. Vervolgens wordt Zijn geboorte [10.3] beschreven en hoe Hij opgroeide in Gokula [10.4-10].(55) De heugenis van Heer Krishna's lotusvoeten doet al het ongunstige teniet en leidt tot het grootste geluk. Verbonden in kennis, wijsheid en onthechting komt men met toewijding voor de Opperziel tot zuivering van het hart.
Hoofdstuk 13: De Heerlijkheden van het S'rÓmad-Bh‚gavatam

(19) Ik mediteer op het onvergelijkelijke licht van de toorts van de Onvergankelijke Smetteloos Zuivere Allerhoogste Waarheid Vrij van Zorgen die, lang geleden, deze transcendentale kennis openbaarde aan de godheid ['Ka' ofwel Brahm‚], die haar overdroeg aan N‚rada, de grote wijze, die haar in de gedaante van zijn persoon doorgaf aan Krishna Dvaip‚yana Vy‚sa, die vervolgens de koning van de yogi's [S'ukadeva] van haar op de hoogte stelde, die op zijn beurt haar toen uit mededogen doorvertelde aan [ParÓkchit], de genade van de Fortuinlijke.

Bewerkt: 18 december, 2022


Kijk voor de © copyright rechten van de individuele schilderijen    
onderaan het hoofdstuk waar het geplaatst is.


volgende pagina